עישון בעבודה

לא צריך לספר לאף אחד על נזקי העישון ועד כמה שהוא פוגע בגוף מבחינות שונות שכן מדובר בדבר ידוע וגלוי בימינו. יחד עם זאת, רבים עדיין בוחרים בכל זאת לעשן וכאשר מדובר במשהו שעושה אדם פרטי בביתו שלו, אין עם זה שום בעיה. למען האמת, גם עישון במקומות ציבוריים הוא עדיין אפשרי באופן מסוים וכך למשל יש הרבה מעשנים במקומות עבודה מסוגים שונים. מה זה אומר עבור מנהלים ובעלי עסקים? ובכן, שממש כמו שיש לדאוג לשירותים לרווחת העובדים, יש גם לקחת בחשבון את העובדים המעשנים ולאפשר להם לעשות זאת בנוחות, גם בשבילם וגם עבור שאר העובדים הלא מעשנים שמן הסתם לא רוצים להתקרב ולהריח את עשן הסיגריות. הנה מדריך מקוצר אך מקיף עם כל הדברים שאתם צריכים לקחת בחשבון

עמדת עישון

ראשית כל חייבים ליישר קו ולומר כבר עכשיו שבתור מעסיקים, לא חלה עליכם החובה להקים עמדת עישון עבור העובדים המעשנים, אבל אם יש לכם מספר גבוה יחסית של עובדים כאלה זה בהחלט דבר מה ששווה לשקול. אם לא תקימו פינה כזו, העובדים פשוט יעשנו איפה שאפשר לעשות זאת וזה לא תמיד משהו שיהיה נוח ונעים עבור אחרים. שווה לזכור שמעבר לריח העשן שאינו חביב על ציבור הלא מעשנים, עישון הוא הרגל הכרוך בהרבה לכלוך והיכן שאנשים מעשנים ניתן למצוא היום הרבה בדלים וגפרורים וגם אביזרי עישון שונים כמו פילטר או ניירות גלגול זרוקים, שכן היום הרבה מאד אנשים בוחרים לגלגל את הסיגריות בעצמם. כאשר ישנה פינת עישון מוגדרת וברורה, בה שמים מאפרות ופחי אשפה, כל הלכלוך מרוכז במקום אחד אליו לא מתקרבים לא מעשנים, נחסך הלכלוך והבאלגן מלכתחילה ויש למעשנים היכן לעשן. על כן אנו ממליצים בהחלט להכין עמדה כזו.

מה אומר החוק?

קודם כל צריך להבין שלא מדובר בחוק שנאכף כל כך, אבל זה לא אומר שלא צריך למלא אחריו. לשון החוק אומרת שלעובדים אסור לעשן במקום העבודה מלבד במקום מוגדר המיועד לכך, קרי פינת העישון שדיברנו עליה. אך האם האחריות היא כתפי העובדים בעניין הזה? ממש לא. הפרה של חוק על ידי העובדים נחשבת למעשה להפרה של המעסיק ובאותה נשימה חשוב לדעת כי עובד שנפגע מעישון של עובדים אחרים, רשאי לתבוע גם את המעסיק וגם את העובד המעשן על הנזקים. על כן, זה באחריותכם להגדיר זאת לעובדים ולדאוג שאף אחד לא סובל מהרגל של מישהו אחר.

שמירה על בריאות העובדים

אם בעבר היינו רגילים לקבל מידע ועידוד להפסקת עישון בעיקר מהרופאים שלנו ומתשדירים בטלוויזיה, הרי שכיום המודעות לנושא גברה במידה משמעותית והרבה יותר גורמים בחייו של אדם מפצירים בו לעשן. את התפיסה הזו בהחלט שווה למעסיקים לאמץ, שכן העישון פוגע בבריאות העובדים שלהם ובאופן עקיף גם בעבודה עצמה. כך למשל, במקומות עבודה בהם העבודה היא פיזית, עובדים מעשנים יהיו בעלי כושר גופני נמוך יותר ועל כן תתאפשר תפוקה נמוכה יותר. התמונה לא שונה יותר מדי כאשר מדובר בעבודה משרדית, שכן מעשנים לוקחים הרבה יותר הפסקות מהעמיתים הלא מעשנים שלהם ובמצטבר מדובר במאות שעות מדי שנה של זמן שלא מנוצל לצרכי עבודה.

אתם בהחלט יכולים ליזום ימי עיון, הרצאות או סדנאות להפסקת עישון עבור העובדים שלכם ויש סיכוי אפילו שהם יעריכו אתכם על הדאגה והאכפתיות שלכם.

בשורה התחתונה – זכרו כי עישון עשוי להפריע למי שלא מעשן ודאגו בתור מעסיקים לפתרונות לכלל העובדים שלכם.